Over ons

Het verhaal van Papriverm begint bij de tomaat. Lees hieronder meer over hoe het begon voor Inge en Tom.

KOKED-automaten in Diest

2022

2022

KOKED-automaten in Diest

Papriverm stapt samen met 5 lokale landbouwers in een korte keten-project genaamd KOKED. De Korte Keten automaat in Diest is een project dat lokale producten dichter bij de klant wil brengen. Aan CC Den Amer in diest brengt KOKED producten van verschillende lokale boeren samen.


Eigen kweek komt dankzij KOKED dichterbij dan ooit. Landbouwers, vandaag actief in lange en korte ketens, bundelen hun kennis en ervaringen en brengen het platteland rechtstreeks op uw bord.

2011

Zonnepanelen 

2011

Zonnepanelen

Op het gebouw waarin de sorteermachine zich bevindt wordt het volledige dak bedekt met zonnepanelen. Zo zet Papriverm opnieuw een stap richting duurzaam telen. 

2007

Duurzamer werken met WKK

2007

Duurzamer werken met de WKK

Tom wil met zijn teelt niet enkel inzetten op kwaliteit maar ook op duurzaamheid.


In 2007 wordt de stap gezet richting duurzamer produceren en zorgt voor onderdak voor een warmte-krachtkoppeling. Ook wel de WKK genoemd.


Deze warmte-krachtkoppeling levert de energie voor het verwarmen van de serre. Gasmotoren worden gekoeld met water en daarmee verwarmen ze de serre. De vrijgekomen rookgassen worden gereinigd. De CO2 uitstoot wordt benut door de planten en omgezet in suikers. De opgewekte elektriciteit leveren ze terug aan het net.

2019

Duurzame kassen

2019

Duurzame kassen

Het achterste deel van de kassen wordt vervangen door 12.000 meter aan nieuwbouw met dubbelenergiescherm. De nieuwe kassen dragen glas met dubbelantireflexcoating. Daarmee trekt Papriverm opnieuw de kaart van duurzaamheid.


Omdat er een laagje AR-coating op het enkelglas wordt gezet kan het licht beter kan invallen op de gewassen dan bij normaal glas. Daardoor produceren de gewassen meer vruchten op een kleinere oppervlakte dan in een gewone kas. Er wordt ook meer licht in warmte omgezet waardoor we kunnen besparen op energie om de kassen op te warmen.

2009

Papriverm wordt groter

2009

Papriverm wordt groter

Om meer paprika’s te produceren wil Papriverm de teelt uitbreiden. Er wordt een grotere serre bijgebouwd achter de bestaande kassen.

Molenstede biedt kansen

2005

2005

Molenstede biedt kansen

De zoektocht naar een kas voor het telen van onze paprika’s eindigt in een klein dorpje; Molenstede. Daar staat een voormalige tomatenkwekerij onder glas te koop.


Molenstede is ongeveer 1 uur rijden van de thuishaven Loenhout, maar de mogelijkheid tot uitbreiding op het perceel heeft potentieel. Tom en Inge verhuizen in 2005 naar Molenstede en vormen de tomatenkwekerij om tot een paprikakwekerij. 

1988

De eerste paprikatelers in België


Het verhaal van onze paprika’s begint eigenlijk bij de tomaat. De gebroeders Vermeiren uit Loenhout starten met een tomatenplantage. Op dat moment wordt de zuiderse groente, paprika, nog vanuit Nederland geïmporteerd naar België en kan je hier nog geen enkele landbouwer vinden die zich waagt aan het telen van paprika’s. Daar wil Willy Vermeiren, vader van Tom Vermeiren, stilaan verandering in brengen en besluit zijn productie van tomaten om te gooien naar een paprikaproductie.


Paprika’s telen heeft heel wat voordelen. Eén daarvan is dat het telen minder arbeidsintensief is dan het kweken van tomaten. “Wat de Nederlanders kunnen, moet bij ons ook kansen hebben.” oppert hij. Willy slaat samen met zijn broer een andere weg in en begint in 1988 met het telen van 3ha paprika’s onder glas. 


De gebroeders hebben een relatief kleine teelt ten opzichte van de gigantische bedrijven in Nederland maar pakken uit met kwaliteit. Hun bedrijf groeit en heel de familie krijgt de microben van het telen mee met de paplepel. Aan de sorteermachine van de eerste paprikateler in België wordt een zaadje in het hoofd van Tom Vemeiren gepland. De kwaliteit en het enthousiasme van het telen van paprika’s wil hij verder zetten.