Duurzaam groeien

Biologische bestrijders


We maken gebruik van biologische bestrijders om bladluizen, witte vliegjes, spint en trips onder controle te houden. Rupsen worden voor het grootste deel door kwikstaartjes weggevangen.


Papriverm is houder van het GLOBAL G.A.P.-certificaat. Dat toont dat we paprika's kweken met een minimale inpakt op milieu, door minder chemische stoffen te gebruiken en verstandig om te gaan met de veiligheid en gezondheid van mens en dier. Om de twee weken gaan er vijf stalen naar het labo. Het labo controleert op de aanwezigheid van actieve stoffen op de vrucht. Onze paprika's zijn steeds gezond.

Bloemenranden, mooi en functioneel

De bloemenranden die we rond onze kassen  aanplantte zijn niet alleen esthetisch maar ook erg nuttig voor de biodiversiteit in en rond de kassen.


De keuze van de plantensoort is belangrijk. De geschikte plantensoort trek biologische bestrijders aan voor plagen in de kas. De biologische bestrijders zoals zweefvliegen komen hun nectar halen bij o.a. de korenbloem, het boerenwormkruid of de heggewikke. Daarna vliegen ze niet ver weg maar vertoeven ze in en rond onze kassen om onze planten te beschermen tegen bladluizen, witte vliegjes, spint en trips.


Specifiek het boerenwormkruid is een waardplant voor een soort bladluizen die niet overgaat op onze paprikaplanten, maar wel biologische bestrijders aantrekt die ook de serre in vliegen. Daarnaast kunnen biologische bestrijders zich ontwikkelen op het boerenwormkruid.

Recuperatie van warmte met de WKK


Een warmte-krachtkoppeling levert de energie voor het verwarmen van de serre. Gasmotoren worden gekoeld met water en daarmee verwarmen we de serre.


De vrijgekomen rookgassen worden gereinigd. De CO2 uitstoot wordt benut door de planten en omgezet in suikers. Wanneer de zon schijnt leveren we de opgewekte elektriciteit terug aan het net.

Verticaal produceren


We maken gebruik van verticaal telen in onze kassen — deze landbouwtechniek zorgt ervoor dat we meer paprika’s kunnen produceren op een kleinere oppervlakte.


Om verticaal te groeien, draaien we een dun touw rond de stelen van onze planten zodat ze stabiel blijven tijdens de groei. Op die manier buigen de planten ook niet door wanneer de paprika’s aan de plant rijpen.

Het watergeefsysteem in gesloten


Regenwater dat op het kasdek valt wordt in onze grote bassin achter onze kweekkassen opgeslagen. Een klein deel daarvan wordt in de mengsilo samen gebracht met het drainwater en de voeding. Zo ontstaat het voedingswater voor onze plantjes.


Het voedingswater wordt door ons irrigatiesysteem verpomt tot bij de plant en met een druppelaar rechtstreeks aan de wortels van de plant geleverd. Het overtollige water wordt vervolgens opgevangen door een gootje onder de paprikaplanten en naar de kelder voor drainwater geleid. Het water wordt ontsmet met H2O2  en komt weer terecht in de mengsilo samen met het regenwater. 


Op die manier kunnen we de  paprikaplanten gericht van kwalitatief water voorzien zonder dat water en meststoffen verloren gaan in de bodem.

Energie besparen en productie verhogen dankzij AR-coating


Een deel van onze productie gebeurt onder glas  voorzien van dubbele antireflexcoating.


Door de AR-coating op het glas reflecteert er minder zonlicht en doordringt meer licht de serre binnen. Daardoor produceren onze gewassen meer vruchten op een kleinere oppervlakte dan in een gewone kas. Er wordt ook meer licht in warmte omgezet waardoor we kunnen besparen op energie-input.

Klimaatcontrole met slimme thermostaat


Door de productie in een serre heeft de teler de groeiomstandigheden onder controle.


We gebruiken een klimaatbeheersingssysteem dat wordt geprogrammeerd en beheerd door de teler om ervoor te zorgen dat onze planten altijd optimale groeiomstandigheden hebben. Het klimaatsysteem werkt zoals een zeer slimme thermostaat. Het houdt rekening met de weersomstandigheden van de dag voordien, de zonnesterkte en andere factoren. De thermostaat weet bijvoorbeeld vooraf dat het een warme dag zal worden en schakelt de verwarming uit. Schijnt de zon te hard? Dat sluiten we de schermen zodat onze paprika's zeker niet zouden verbranden.


Dit systeem regelt de temperatuur, luchtvochtigheid, bewatering, luchtstroom, ventilatie en koolstofdioxide (CO2) concentratie in onze kassen.

We volgen onze producten


Deze technologie wordt gebruikt om de reis van onze paprika's te traceren gedurende het hele proces.


de transportkisten en dozen krijgen een label met een unieke code. Zo weet elke klant dat het om onze kwaliteitsvolle producten gaat. 

Duurzaam groeien op steenwol

Onze planten groeien het hele jaar door op matten op baiss van steenwol, gemaakt van vulkanisch gesteente. 


De steenwolmatten zijn een volledig recyclebaar teeltmedium, waarvoor 75% minder grond nodig is, 50% minder water en 20% minder meststoffen. Op die manier werken we mee aan een planeetvriendelijkere voedelproductie. 

Polycarbonaat isoleert onze kassen


De gevels van onze kassen zijn afgesloten met polycarbonaat kanaalplaten. Omdat polycarbonaat een hoge lichttransmissie heeft verliezen we geen zonlicht aan de gevels.


Nog belangrijker is dat polycarbonaatplaten goede isolatie bieden. 5 isolerende wanden binnenin de plaat zorgen ervoor dat de warmte niet kan ontsnappen uit onze kassen. Zo besparen we op verwarming.

Energiescherm: Warmteverlies Beperken en Lichtregulatie


Het energiescherm is een beweegbaar scherm dat is ontworpen om warmteverlies naar buiten te beperken, waardoor de energie-efficiëntie van de serre wordt verbeterd. Het bestaat uit een lichtdoorlatende doek, waardoor zonlicht de serre kan binnendringen terwijl warmte wordt vastgehouden.


Dit scherm is vooral effectief tijdens koude periodes, waarbij het helpt om de binnentemperatuur op een optimaal niveau te houden voor de groei van onze gewassen. Bovendien biedt het energiescherm een zekere mate van lichtregulatie, waardoor overmatige blootstelling aan direct zonlicht wordt voorkomen, wat gunstig is voor gevoelige gewassen.